PLM

PLM en ERP

Wat in PLM en wat in ERP?

Bedrijven die complex samengestelde producten leveren, doen behalve op ERP in toenemende mate een beroep op PLM (Product Lifecycle Management) systemen. Daarmee ontstaat direct de vraag: wat doen we waar? Het antwoord is zowel voor de tekenkamer als voor werkvoorbereiding, inkoop en productie van belang.

PLM

Gratis PLM-Informatiepakket

PLM informatiepakket
Vul hier je gegevens in:

  Product Lifecycle Management systemen (ook wel PDM; Product Data Management systemen genoemd) zijn al geruime tijd op de markt. Waar dit tot voor enkele jaren geleden vooral iets was voor de grote bedrijven, zien we nu dat ook het Midden- en Kleinbedrijf PLM-systemen meer gaat inzetten. In branches waar traceability (traceerbaarheid) van producten en onderdelen wordt vereist, is een PLM systeem een must.

  ERP

  Een ERP Systeem is primair bedoeld om het realisatieproces van een order, product of project te ondersteunen en financiële gegevens te registreren. Daarvoor zijn artikelen nodig die in een stuklijststructuur worden opgenomen. In het ERP-systeem ligt de focus op de logistieke informatie van deze artikelen. Sommige artikelen moeten worden besteld, andere worden geproduceerd of geassembleerd. Daarvoor is informatie nodig over waar de inkoopdelen besteld moeten worden, over de samenstelling van de producten en de bewerkingen die nodig zijn om tot het eindproduct te komen; de tekening en ook werkinstructies kunnen daarbij een nuttig hulpmiddel zijn.

  De link naar ERP

  Soms zijn binnen het ontwerpproces, dat in CAD en PLM plaatsvindt, al keuzes gemaakt voor leveranciers van bepaalde onderdelen. Het kan zijn dat al prijsinformatie bekend is. Deze gegevens zijn vaak al beschikbaar en ook nodig binnen het ERP-systeem, om later in het proces de bestellingen en productieopdrachten te kunnen aanmaken en opvolgen. Technisch bestaan er mogelijkheden om vanuit het PLM-systeem deze gegevens direct op te roepen naar ERP zonder dat deze gegevens gedupliceerd hoeven te worden binnen ERP. Uiteraard bestaat de mogelijkheid in de omgekeerde richting.

  Gratis PLM Informatiepakket

  Meer informatie over welke informatie u in welk systeem moet beheren vindt u in het ‘PLM en ERP’-dossier in het gratis PLM informatiepakket.