PLM software

PLM software

Product Lifecycle Management

Bedrijven die producten fabriceren en distribueren, krijgen te maken met Product Lifecycle Management. Dit is het beheren van producten tijdens hun gehele levensduur, vanaf de ontwikkelingsfase van het product tot het moment dat het product weer uit de handel wordt genomen. Product Lifecycle Management vergt kennis en een systematische aanpak. 

Wat is Product Lifecycle Management?

Product Lifecycle Management oftewel de PLM afkorting, is een proces waar iedere fabrikant van producten mee te maken krijgt. Maar wat is PLM in de praktijk? Ieder product die u op de markt brengt, doorloopt een bepaalde levenscyclus. Er is een fase waarin het product ontwikkeld wordt, waarin het product op de markt wordt gebracht en uiteindelijk komt er een moment dat het product wordt uitgefaseerd. Dit laatste is het geval als het product niet meer voldoende opbrengt. Tijdens al deze fases komen er van alle kanten en zowel intern als extern, ontzettend veel informatie beschikbaar over het product. Denk aan een product beschrijving in de ontwikkelfase, een handleiding, import- en exporteisen of leveringsvoorwaarden. Als iedere afdeling binnen uw organisatie een eigen stukje van deze informatie beheert, dan loopt het al snel mis. Met product Lifecycle Management stroomlijnt u al deze informatie.

PLM systeem

Het spreekt voor zich, dat u als bedrijf veel data te verwerken heeft, als u veel verschillende soorten producten produceert. U kunt geen Product Lifecycle Management voeren, zonder een goed werkend PLM systeem, oftewel PLM software. Met goed PLM advies, kunt u een PLM systeem vinden dat past bij uw bedrijfsvoering en ingezet kan worden voor ieder bedrijfsproces in uw organisatie. 

Wat is een PLM systeem?

Bij een PLM systeem moet u denken aan PLM software. Aangezien data tegenwoordig digitaal wordt vastgelegd, is een softwarematig PLM systeem het meest voor de hand liggend. De basis hiervan is de centrale database, waarin alle product data in wordt opgeslagen. Een goed PLM systeem heeft koppelingen met andere softwareprogramma´s, zoals een ERP systeem en waardoor gegevens gemakkelijk organisatie breed te delen en te gebruiken zijn in alle bedrijfsprocessen. 

De voordelen van een PLM systeem

 • Alle bedrijfsprocessen zijn door middel van een PLM systeem met elkaar verbonden.
 • Alle data wordt centraal opgeslagen, waartoe iedereen die gerechtigd is, toegang tot heeft. 
 • Volledig inzicht in de levenscyclus van uw producten en op ieder niveau.
 • Data is beschikbaar voor alle afdelingen en er wordt enkel met dezelfde gegevens gewerkt.
 • Geen dubbele of foutieve invoer meer mogelijk.

Wanneer gebruikt u een PLM systeem?

Een PLM systeem is noodzakelijk in ieder modern productiebedrijf. Vooral als u een groot assortiment producten ontwerpt, ontwikkelt en produceert, dan zorgt een PLM systeem ervoor dat u alle gegevens snel en gemakkelijk verwerkt en deelt met andere belanghebbenden en andere systemen, zoals een CRM of een ERP systeem.

Selectie van PLM

Een PLM systeem selecteren is niet eenvoudig. Voor de meeste bedrijven is dit geen alledaagse klus en bovendien moet u een goede keuze maken uit de juiste PLM leverancier. Als het kennisniveau in uw organisatie niet toereikend is, schakel dan de expertise van PLM Systemen in. Wij kunnen u exact vertellen waar u rekening mee moet houden bij een PLM systeem selecteren. 

Implementatie van PLM

Een PLM systeem implementeren doet u niet voor één bepaalde afdeling, maar moet u voor de gehele organisatie doen. U kunt zich de impact hiervan voorstellen. Het vraagt betrokkenheid van alle medewerkers en afdelingen. De uitdaging tijdens de implementatie, is om de dagelijkse gang van zaken gewoon doorgang te laten vinden. Aangezien u een PLM systeem implementeren niet dagelijks doet, is het zeker nuttig om de experts van PLM Systemen in te schakelen. Wij kunnen u adviseren welk soort PLM systeem geschikt is voor uw organisatie en we begeleiden u tijdens de implementatie. Wilt u meer weten over het implementeren van een PLM systeem? Vraag ons gratis PLM informatiepakket aan, dan krijgt u al een goede voorbereiding. 

 

Gratis PLM Informatiepakket

NB: Uw gegevens worden niet aan derden ter beschikking gesteld!

  ManVrouw

  Het PLM Informatiepakket is alleen bedoeld voor organisaties die zich serieus oriënteren op het selecteren, implementeren of optimaliseren van een PLM-systeem in de eigen organisatie. Het PLM Informatiepakket is dus niet bedoeld voor particulieren, studenten, adviseurs en/of ICT dienstverleners.

   

  Contact: info@ipl.nl

  High Tech Campus 9 | 5656 AE Eindhoven  | Postbus 775 | 5600 AT Eindhoven
  Tel: + 31 40 750 5590