PIM

PIM

Product Information Management

Bedrijven die producten produceren en/of verhandelen, hebben te maken met productinformatie. Het gaat om diverse soorten van informatie. Namelijk de feitelijke informatie over het product, maar ook zijdelingse productinformatie, zoals import- en exportvoorwaarden en leveringsvoorwaarden. Productinformatie is zowel intern als extern van belang en moet goed gestroomlijnd worden. Wanneer dit niet gebeurt, dan kan het bijvoorbeeld voorkomen, dat er meerder omschrijvingen bestaan voor één soort product. Zorg daarom dat u uw Product Information Management (PIM) voor elkaar heeft. 

Wat is Product Information Management

Product Information Management wordt afgekort als PIM. Maar wat is PIM? PIM is een vorm van informatiemanagement. Alle informatie die voorhanden is over uw producten, stroomlijmt u door middel van PIM op één centrale plek. Zo is de informatie niet meer versnipperd op diverse systemen en plekken binnen de organisatie. Het grote voordeel hiervan, is dat iedere afdeling en werknemer met dezelfde informatie werkt en er geen vergissingen meer kunnen plaatsvinden. Van productieafdeling tot boekhouding, overal wordt dezelfde productinformatie aangehouden. 

PIM systeem

Om een goede Product Information Management uit te voeren, heeft u een Product Information Management Systeem, oftewel PIM software nodig. Dit is uw hulpmiddel om de productinformatie goed te kunnen stroomlijnen en te waarborgen dat iedereen in de organisatie met dezelfde gegevens werkt.

Wat is een PIM systeem?

Voor ieder bedrijf, instelling en organisatie is het beheer van data een enorme uitdaging. In dit geval is de data uw productinformatie, die u op correctie wijze wilt gebruiken. U wilt dat de productomschrijvingen in uw gehele organisatie hetzelfde is en dat ook klanten op de website of in uw webshop met één duidelijke omschrijving te maken hebben. Dit schept duidelijkheid en voorkomt de kans op fouten. Een PIM systeem mag dan niet ontbreken. Een PIM systeem is verkrijgbaar in de vorm van gecentraliseerde software, ook wel een database genoemd, waar u al uw productinformatie opslaat. Iedere afdeling of bevoegde heeft hier toegang tot, zodat er nooit gegevens dubbel ingevoerd hoeven te worden.

Voordelen PIM systeem

 • Alle productinformatie is op één centrale plek in de organisatie opgeslagen.
 • Geen versnippering meer en geen gebruik meer van verschillende systemen.
 • Iedereen kan bij het PIM systeem, waardoor organisatiebreed dezelfde informatie wordt gebruikt.
 • Dubbele invoer van gegevens is niet meer nodig, de kans op fouten wordt voorkomen. 
 • Betere controle mogelijk over waar productinformatie gebruikt wordt en door wie.

Wanneer gebruikt u een PIM systeem?

Veelal wordt een PIM systeem gebruikt in bedrijven waar men van doen heeft met verschillende soorten producten en waar een enorme versnippering is van locaties waar productinformatie is opgeslagen. Door een PIM systeem te gebruiken, stroomlijnt u de gegevens naar één centrale plek en profiteert iedereen in de organisatie hiervan. 

Selectie PIM systeem

Wanneer u de productinformatie netjes gestroomlijnd wilt hebben in uw organisatie, dan moet u overgaan tot de aanschaf van een PIM systeem. PLM Systemen kan u de weg leiden naar een PIM leverancier die voor uw organisatie passende PIM software kan leveren. U doet er altijd goed aan om meerdere PIM leveranciers met elkaar te vergelijken, zodat u een goede keuze maakt. Neem hiervoor contact op met PLM Systemen, wij helpen u graag bij de selectie van uw PIM systeem.

Implementatie PIM systeem

De implementatie van een PIM systeem kan veel voeten in de aarde hebben, binnen een organisatie. Er moet gewerkt worden met een nieuw systeem en oude en vertrouwde systemen worden losgelaten. Zorg er daarom voor dat de implementatie soepel verloopt en vraag bij PLM Systemen een PLM informatiepakket aan. Hiermee bereidt u zich goed voor op de implementatie en kunt u in korte tijd succesvol gebruikmaken van een PIM systeem. 

Gratis PLM Informatiepakket

NB: Uw gegevens worden niet aan derden ter beschikking gesteld!

  ManVrouw

  Het PLM Informatiepakket is alleen bedoeld voor organisaties die zich serieus oriënteren op het selecteren, implementeren of optimaliseren van een PLM-systeem in de eigen organisatie. Het PLM Informatiepakket is dus niet bedoeld voor particulieren, studenten, adviseurs en/of ICT dienstverleners.

   

  Contact: info@ipl.nl

  High Tech Campus 9 | 5656 AE Eindhoven  | Postbus 775 | 5600 AT Eindhoven
  Tel: + 31 40 750 5590